Vodopad na Mokranjskoj steni nalazi se desetak kilometara od Negotina prema Rajcu. Preciznije, od glavnog puta do Mokranja deli vas 7 km, takodje asfaltnog puta. Ovo je selo u kome pretežno žive Vlasi, tako da je dobar deo meštana ovog sela na privremenom radu u inostranstvu. Ukoliko vam stare kuće predstavljaju izazov, onda je ovo prava prilika da napravite koju lepu fotografiju. Iako stare, kuće u ovom selu su izuzetno očuvane. Kada prodjete kroz selo- do vodopada vam ostaje još nešto više od jednog kilometra hoda, uglavnom kroz šumu.
 
Sikolska reka stvorila je divan vodopad i ispod njega jezero. Pretpostavlja se da je u vreme Rimljana most spajao dve najveće stene, a arheolozi su tu pronašli dosta starih predmeta iz tog doba. Takodje, pretpostavlja se da se ispod stena nalazi takozvana ,,Hajdučka pećina”.
 
Svojim obrušavanjem vodopad je stvorio prelepo malo jezero, koje svake godine posećuje sve više zaljubljenika u prirodu.
U blizini Mokranjskog vodopada je čuveni vinogradarski reon, kao i lovište Alija, koje se prostire na preko 300 hektara.
Na jednoj od vrhova Mokranjskih stena je i vidikovac, odakle se pruža prelep pogled na ovaj ušuškani deo Timočke krajine.
 
4