Na krajnjem istoku Srbije, dvadesetak kilometara južno od Negotina, nadomak srpko-bugarske granice, leže nadaleko čuvene Rajačke pivnice. Nekada ih je bilo oko 320 do 350, koliko je bilo i domaćinstava u selu. Sada ih je nešto više od 200, a u funkciji oko 40. 

Baveći se  vinogradarstvom vekovima, sesko stanovništvo ovog kraja je osnivalo posebna vinarska naselja u blizini svojih  prebivališta. Ove kamene podrume nazvali su “pivnice” ili “pimnice”. Korišćeni su za proizvodnju i čuvanje  vina i rakije, jer se oduvek verovalo da kvalitetno vino mora imati mir i tišinu.

Rajačke pivnice, u svetu jedinstveni kulturno-istorijski spomenici- podignute su početkom XIX veka u čast vinu i vinovoj lozi. 

U skoro svakom od podruma Rajačkih pivnica možete probati raznovrsna vina proizvedena od domaćeg grožđa, uzgajanog na obližnjim, stalno osunčanim obroncima Rajca. 

      Staro groblje (XVI-XIX vek) nalazi se u nastavku  Rajačkih pivnica. Veoma je zanimljivo i vredno posete, jer ćete na njemu pronaći mnoštvo veoma starih, fantastično i čudnovato isklesanih kamenih nadgrobnih spomenika – stećaka, koji su jedinstveno kulturno obeležje ovog malenog sela istočne Srbije.

IMG_20180914_152143_203